A fenti címmel indított közös közlekedés-nevelési foglalkozást két autóversenyző egyesület. Az autóversenyzők határon átnyúló összefogása a fiatalok biztonságos közlekedésének érdekében valósult meg – hangzott el az augusztus 18-ai ipolysági projektnyitó rendezvényen. (Cikk eredetije: https://felvidek.ma/2020/08/jo-sofor-biztos-celba-eres-kozpontban-a-biztonsagos-kozlekedes/) Mint az István Pincészet és Panzióban tartott sajtótájékoztatón beszámoltak róla, az ipolysági TBA Racing és a dömsödi M&B Autó és Motor SE közösen hoz létre vezetéstechnikai és versenytechnikai képzést fiatalok részére.

Ifj. Baráti Tamás bemutatja a pályázatot (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A kis-projektes Interreg – határon átnyúló pályázat fő partnere az ipolysági TBA Racing nevében ifj. Baráti Tamás kifejtette: a két sportegyesület között hosszú idők óta van együttműködés, a közös érdeklődés mellett közös versenyzéseket is megvalósítottak.

„A határon átnyúló projekt a biztonságos közlekedésre összpontosít. A projektbe ipolysági és dömsödi felső tagozatos diákok kapcsolódnak be, többek között hátrányos helyzetű tanulók is”

– tájékoztatta a Felvidék.ma-t ifj. Baráti Tamás. A Jó sofőr – biztos célba érés című projekt keretében négy rendezvény valósul meg, kettő Ipolyságon, kettő pedig Dömsödön.

A pályázati forrásból megvásárolt sporteszközök  (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Az oktató rendezvényeken elméleti és gyakorlati oktatásra kerül sor. Az elméleti oktatáson belül a biztonságos vezetés alapszabályaira hívják fel a figyelmet. A gyakorlati részben pedig a pályázatból beszerzett oktatási sporteszközökkel fogják a gyermekeket a közlekedésre tanítani – vázolta fel a projekt megvalósítását ifj. Baráti. Az első foglalkozásra a mai nap került sor az ipolysági pályán. A rendezvényen harminc-harminc ipolysági és dömsödi fiatal vett részt, akik a felkínált professzionális sporteszközökkel fejleszthették készségeiket.

Sztimuláción gyakorolhatják a vezetést  (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Az ipolysági rendezvényen az elmélet mellett digitális szimuláción lehetett kipróbálni a vezetést különféle szinteken. Ezzel próbálják a gyerekeket hozzászoktatni ahhoz, hogyan is kell közlekedni. Majd gyakorló pályán próbálhatták ki az autókat. Végezetül a kis versenypályán a pályázatból beszerzett oktató sporteszközzel tehettek meg köröket, a versenyzés és a vezetés alapjait sajátítva el. A második rendezvényre a hétvégén kerül sor a magyarországi partnernél. A dömsödi nemzetközi  pályán egész napos program várja a résztvevőket,  majd a szeptemberi rendezvényeikkel a hátrányos helyzetű tanulókat szólítják meg.

„A biztonságos közlekedésnek igen nagy súlya van, s az erre összpontosító foglalkozások nem gyakoriak. Az itt begyakorolt s fejlesztett készségek sokszor életeket menthetnek”

– emelte ki a sajtótájékoztatón ifj. Baráti Tamás, hozzátéve, hogy mindenképpen folytatják majd a foglalkozásokat. A most induló projekttel egy fenntartható iskolázás alapjait szeretnék lefektetni, megszólítva a tágabb régió fiataljait – fogalmazódott meg a sajtótájékoztatón.

Az ipolysági egyesület eszköze  (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Fontos cél volt továbbá a határon átnyúló kapcsolatok mélyítése, melyet a jövőben is szeretnének folytatni. Az ipolysági partner távlati célként fogalmazta meg a gokart pálya kialakítását a gyakorlópályán, ahol akár tanfolyamokat és táborokat is szervezhetnének a jövőben. Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke kifejtette: a kis-projekt pályázatok tekintetében Nyitra megye sikeresnek mondható. „A határon átnyúló együttműködésen alapuló pályázatokra a hétéves programozási időszakban mintegy öt és fél millió euró áll rendelkezésre” – mondta a megyei alelnök.

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke  (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Mint elmondta: az Interreges pályázatok jelentős része utófinanszírozott, tehát a projekt megvalósulását követően és az elszámolás után kapják meg a pénzösszegeket. Ez a rendszer főleg a civil szervezeteket kedvezőtlenül érinti. Ezen szeretnének változtatni. A 2020 – 2027-es programozási időszak előkészületei folynak, s remélhetően továbbra is a kis-projekt pályázatok részét képezik a rendszernek. A jelen pályázattal kapcsolatban a megye alelnöke kifejtette:

nagyon hasznos tevékenységet folytatnak, melyet érdemes kiterjeszteni a tágabb régióba is.

A TBA Racing 1997-ben alakult sportcsapat, az elmúlt két évtizedben az egyik vezető közép-európai versenycsapattá vált. Az egyesület tagjai több magyar-, szlovák- illetve közép-európai bajnoki címmel rendelkeznek. A dömsödi egyesület közel húsz éve működik. Az autóversenyzés mellett fontosnak tartják a fiatal versenyzők támogatását is.

Uniós forrásokból valósulnak meg a rendezvények  (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.